Konsten att kompostera och vara en del i kretsloppet

Mariefreds Tidning Måsen V35 2021


Konsten att kompostera och vara en del i kretsloppet

Nyligen kom en kvinna fram till mig på stan och berättade att hon brukar läsa mina hållbarhetskrönikor, något som gjorde mig jätteglad! Hon frågade om hon fick önska ämne till en kommande krönika och jag svarade självklart ja. ”Åh, kan du inte skriva om det underbara med att kompostera” utbrast kvinnan entusiastiskt!


Självklart kan jag göra det, även om det inte är mitt specialområde. Att kompostera kan ju vara en hel vetenskap - samtidigt som det är bland det enklaste och mest naturliga som finns, och så här års är det kanske även dags att höststäda i trädgården så vad passar väl bättre.


Kompostering är en gammal metod för att ta hand om (eller bli av med, beroende på hur man ser det) sitt mat- och trädgårdsavfall. Samtidigt tar man tillvara näringsämnena i avfallet och får jord att odla i. Avfallet av organiskt material kan brytas ned på naturlig väg med hjälp av mikroorganismer och förvandlas till jord och blir helt enkelt en resurs i stället för något att slänga bort.


Kompostera hushållsavfall på sin egen tomt
För att kunna kompostera hushållsavfall behöver man en isolerad behållare med lock som är skadedjurssäker. Den behöver vara ventilerad så att mikroorganismerna får syre och kan arbeta. Komposten bör hålla en jämn temperatur så för att fungera även på vintern bör den vara isolerad. Det är viktigt att komposten inte torkar ut, så den bör placeras i skugga. I en hushållskompost kan man slänga organiskt material, till exempel matrester som potatisskal, äppelskrutt, äggskal, kaffesump, men även hushållspapper, kaffefilter av papper och aska.


Bokashi ett sätt att göra egen jord
Bokashi har blivit alltmer populärt på senare år och är ett annat sätt att själv göra jord av sitt hushållsavfall. Det är inte kompostering utan snarare fermentering, en syrningsprocess som inte vill ha luft eller värme. Man samlar sina matrester i en hink med lock och strör på lite bokashiströ som innehåller mikrober och skyndar på processen. Det går även att ta tillvara vattnet som bildas och använda det för gödning. Det finnas massor av information på nätet om man är nyfiken på bokashi.


Så här funkar det med kompostering i vår kommun
I Strängnäs kommun är det Sevab som ansvarar för hämtning av hushållssopor. Bor man i villa har man kanske tillgång till färgsortering där man enkelt sorterar sina sopor i olikfärgade påsar och det finns bland annat en påse för matavfall. Det matavfall som Sevab samlar in blir till biogas, en helt annan process än kompostering då man tar vara på både energin och näringen som finns i avfallet. Biogasen används till att driva bussar och bilar och resterna efter biogasproduktionen används som gödningsmedel på åkrar. Växter går inte lika bra att röta till biogas och ska därför inte sorteras som matavfall. De kan lämnas på någon av kommunens återvinningsstationer, till exempel vid Läggesta. Det går även att beställa ett trädgårdskärl som hämtas på samma sätt som soporna, ett enkelt sätt att bli av med buskar, ris, gräs och löv. Av trädgårdsavfallet produceras jord som används inom kommunen. Om man bor i eget hus och vill kompostera hushållsavfall på den egna tomten behöver man anmäla det till kommunen (kostnadsfritt), men ska man bara kompostera trädgårdsavfall krävs ingen anmälan.